вівторок, 23 квітня 2019 р.

Жінка може все!



               Здавалося б це загально відомий факт, що гендерна рівність займає центральне місце у системі прав людини та серед цінностей Організації Об’єднаних Націй (ООН). В нашій державі гендерна рівність закріплена у Конституції України та прийнята нова державна соціальна програма забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на період до 2021 року. Незважаючи на все це Україна досі стикається з викликами, які впливають на забезпечення рівних прав та можливостей жінок взагалі, а особливо тих, хто стикається з дискримінацією. Хоча сформовані у патріархальній системі стереотипи та уявлення можна розглядати як одні з глибинних причин нерівності, також існують глибоко вкоріненні систематичні прогалини, яким ще не надавали належної уваги. Сюди можна віднести слабке верховенство права, низьку спроможність до впровадження інституційних механізмів щодо забезпечення ґендерної рівності та брак політичної волі.

           Так які ж конкретні факти дискримінації та найбльш гострі обмеження жінок в Україні існують в 2019.  Хочу почати розкривати цю тематику з невеличкої перемоги. Сьогодні хочу написати про заборону доступу жінок до 458 професій. Ви про це не знали? Так, це правда, до 21 грудня 2017 року в Україні, європейській державі, існував наказ Міністерства охорони здоров'я №256, яким визначено перелік цих заборонених для жінок професій. Навіть не віриться, але ще трохи більше року назад у нас існував цей радянський анахронізм, псевдотурбота про жінок та їх здоров’я, що фактично прирівнював жінку до особи, не здатної прийняти самостійне рішення. І справа не лише в тому, що серед цих, в минулому недоступних для жінок, професій – теслі, машиністи чи слюсарі, а й в тому, що цей список псевдотурботи обмежує право жінки на доступ до заробітку, іноді – єдиного доступного у регіоні. Ніяких виключень щодо віку (наприклад дітородного), здоров’я жінки (може чи не може мати дітей) чи сімейного стану – не робиться.

           Ініціатор кампанії з боротьби із трудовою дискримінацією "Жінка може все!" Ірина Суслова ще в квітні 2017 року започаткувала флешмоб #жінкаможевсе і за пів року Кабінет міністрів скасував ганебний та обмежуючий права жінок наказ.  Фактично він забирав у жінок свободу вибору і ставив їх у нерівне становище стосовно чоловіків. Величезна заслуга у скасуванні наказу належить в.о. міністра охорони здоров'я України Уляні Супрун, яка називала цей указ дискримінаційним:  "Забороняти – це згубний підхід. Потрібно створювати умови праці, які будуть безпечними для всіх, а не робити заборони.".

               Але насправді це одне з небагатоьх досягнення у боротьбі за рівні права жінок в Україні, роботи ще дуже багато. Наступного разу порозмірковуємо, що роблять державні і громадські організації для вирішення іншої гострої проблеми - ненадання необхідної допомоги жінкам – потерпілим від домашнього насильства.  

   

Немає коментарів:

Дописати коментар